Сабота, 1 Април 2023

ТОП ВЕСТИ

ВЕБ БИЛБОРД

ВЕСТИ од Македонија

НАЈАВА

Претстава „Циркус Пирандело“

Петок, 31 март | 20:00 часот | Центар за култура „Антон Панов“ Струмица

Цена на билет: 250 денари

Билетарницата работи од понеделник до петок од 08:00 до 22:00 часот

Резервации на телефоните: 034 343 122 и 071 205 264

Режисерот/Авторот – Стојан Велков-Трн

Публика 1/Директорот/Кловнот Бим/Зајачето Куни – Коста Ангов

Мајката, гатачка – Ангелина Тренчова-Ангелова

Ќерката, трапез артистка – Танкица Стојанова

Гимнастичарот, дечкото на мајката – Ефтим Трајчов Ѓаурски

Брадестата жена – Ванчо Василев

Публика 2/Жонглерот – Игор Тодоров

Театар во театар како форма во последниот голем текст на Пирандело. Приказна за линиите кои нѐ одделуваат од лудоста и генијалноста. Претстава за актерите, кои секојдневно ги предизвикуваат сопствените демони. Претстава во претстава, симбиоза на интересни дијалози со здрава доза на директен пиранделовски хумор и тмурна, речиси безизлезна атмосфера.
„Циркус Пирандело“ за мене претставува можност за демистификација на европските вредности и Балканот како слепо црево на Европа. Фелиниевска гротеска со многу енергија и многу искрена и силна мисла насочена против стегите на секојдневието и против третманот на малиот човек како заморче во светското отуѓување од вистинските морални вредности.
Ние сме секогаш актери во нечиј театар, а кога бегаме од формите, конвенциите и стегите врз нашата слободна мисла, кога импровизираме, ние сме можеби најмногу свои. Претстава за правдата, за принципите и истрајноста на артистот во нивната одбрана.
Искрени претстави се прават по раскопан, од вода и сонце уништен, бомбардиран, пат.
Автопатите се за позери.

Бојан Трифуновски, режисер

ФЕЈСБУК статус

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist