ВИДЕО: Отчет на градоначалникот на општина Василево, Ване Стојанов

Понеделник, 23 Февруари 2015

Градоначалникот на општина Василево, Ване Стојанов, денеска на прес конференција даде отчет за 2014-та година

Градоначалникот на општина Василево, Ване Стојанов, денеска на прес конференција во зградата на локалната самоуправа на општина Василево, даде отчет за 2014-та година, преку медиумите, до граѓаните на својата општина.


Интегрален текст од прес конференцијата:


Измина уште една година. Година во која ветените проекти беа наш приоритет. Подобрувањето на инфраструкурата, развојот на индустријата и воопшто подобрувањето на животот на сите наши граѓани, беше и ќе биде наша водилка и во наредниот период. Нашата грижа за сите Вас почнувајќи од најмалите, со изградбата на првата детска градинка им ја донесе „Првата Радост“ во општина Василево.


Подобрувањето на условите во образованието го почувствуваа скоро сите населени места и подрачни училишта. Со реконструкцијата на училиштата во Радичево и Чанаклија сите ученици го почувствуваа училиштето како свој топол дом. После изградбата на спортската сала изградени се и повеќе мултифункционални игралишта а во фаза на изградба се и игралиштето во Седларци, двојно тениско во Ангелци, а во текот на оваа година и Дукатино ќе добие свое спортско катче.


Патната инфраструктура континуирано се подобрува. Новите улици во наслените места Добрашинци, Радичево, улицата во т.н Варваричка маала во Градошорци, реконструираната улица од центарот до училиштето во Пиперево, како и локалните патишта Добрашинци – Висока Маала и Радичево – Дукатино, значат квалитет во патната инфраструктура – подобри патишта за сите корисници.


Ниту една надлежност на локалната самоуправа и ниту една област од општинското живеење, не е занемарена.


Изградбата на систем за одведување на отпадни води беше проект кој нашата општина почна да го работи со голем оптимизам. За само една година изградени се 21700 метри фекална канализација и 1700 метри атмосферска канализација. Проект за чија имплементација можат да позавидат и поголемите општини, а бенефитот веќе го почувствуваа граѓните од Ангелци и Пиперево, а во наредниот период истиот бенефит ќе го почувствуваат и граѓаните на Градошорци и Василево, бидејќи главниот колектор е веќе завршен.


И она за што општина Василево дава голем приоритет – развојот на индустријата. Индустриските зони во Василево се бренд за нашата општина. Голем број на стопанственици познати во својата дејност се веќе дел од општина Василево. Повеќе од 70 објекти веќе се изградени и функционираат. Околу 400 граѓани овде ја нашле својата егзистенција. Тоа е процес кој се одвива континуирано, а ние како локална самоуправа го поддржуваме.


Подобрувањето на условите за работа, овозможување на комунална и друг вид инфраструктура ќе биде наша заложба и во иднина. Препознавајќи ја нашата грижа за нив, добрата местоположба, ниските комуналии ќе направи и други заинтересирани бизнисмени да бидат купувачи на градежни парцели во новата индустриска зона во општина Василево. А за кратко време тие ќе бидат наш коректор за намалување на невработеноста, а секако и за откупот на земјоделските производи од нашите трудољубиви земјоделци.

.

.

ПОВЕЌЕ ВЕСТИ

Двајцата кандидати за градоначалник на општина Василево се обврзаа дека кампањата ќе ја водат во духот на демократијата

Двајцата кандидати за градоначалник на општина Василево се о…

Сеп 24, 2021 Избори 2021

И кандидатите за градоначалник на општина Василево, Славе Андонов од ВМРО-ДПМНЕ и Марјан Јанев од СДСМ го потпишаа Кодексот за фер и демократски избор...

Зоран Зимбаков и Ристо Манчев - кандидати за градоначалник на општина Босилово го потпишаа Кондексот за фер и демократски избори

Зоран Зимбаков и Ристо Манчев - кандидати за градоначалник н…

Сеп 24, 2021 Избори 2021

Зоран Зимбаков од СДСМ и Ристо Манчев од ВМРО-ДПМНЕ, кандидати за градоначалник на општина Босилово се обврзаа дека за време на предизборната кампања...

Кандидатите за градоначалник на општина Ново Село потпишаа Кодекс за фер и демократски избори

Кандидатите за градоначалник на општина Ново Село потпишаа К…

Сеп 24, 2021 Избори 2021

Двајцата кандидати за градоначалник на општина Ново Село, Ѓорги Божинов од ВМРО-ДПМНЕ и Звонко Ангелов од СДСМ, денеска го потпишаа Кодексот за фер и ...

Пописот завршува на 30 септември, од утре граѓаните кои не се попишани сами ќе можат да го направат тоа во општината

Пописот завршува на 30 септември, од утре граѓаните кои не с…

Сеп 24, 2021 Вести

Заклучно до денеска до 12:00 часот попишани се вкупно 1.395.000 граѓани, над 435 илјади домаќинства и над 600 илјади станови, а се самопопишани 195.47...

Кандидатите за градоначалник на Струмица се изгушкаа и се обврзаа дека ќе водат фер кампања

Кандидатите за градоначалник на Струмица се изгушкаа и се об…

Сеп 24, 2021 Избори 2021

Канидатите за градоначалник на општина Струмица, Костадин Костадинов од СДСМ, Жан Дрвошанов од ВМРО-ДПМНЕ и Васе Витанов од ИНТЕГРА, денеска во салата...

„Цитроен“ удрил во жена која се движела со велосипед

„Цитроен“ удрил во жена која се движела со велосипед

Сеп 24, 2021 Вести

СВР Струмица информира дека вчера околу 08:45 часот во Струмица после кружниот тек на булеварот „Ленинова“ со улицата „Цветан Димов“, пред Амфитеатаро...

„Vertex BPO“ ВРАБОТУВА искусни ДИСПЕЧЕРИ на камиони кои оперираат на американски пазар

„Vertex BPO“ ВРАБОТУВА искусни ДИСПЕЧЕРИ на камиони кои опер…

Сеп 24, 2021 Веб Билборд

Компанијата „Vertex BPO“ Струмица ВРАБОТУВА искусни ДИСПЕЧЕРИ на камиони кои оперираат на американски пазар. Нашиот тим секојдневно расте! Придружете...

Универзитетот Американ Колеџ во Скопје потпиша Меморандум за соработка со струмичкиот бренд „ЖИКОЛ“

Универзитетот Американ Колеџ во Скопје потпиша Меморандум за…

Сеп 23, 2021 Вести

Директорот на струмичката компанија „ЖИКОЛ“, Никола Пандев и проф. д-р Марјан Бојаџиев, Провост на Универзитет Американ Колеџ Скопје, потпишаа Меморан...