Општина Струмица спроведе истражување за успехот на учениците

Среда, 18 Февруари 2015

Општина Струмица спроведе истражување за успехот на учениците во основните училишта

Во рамките на надлежностите кои со децентрализацијата ги добија општините произлегува и делумната либерализација во донесувањето на одлуки во воспитно-образовниот процес на локално ниво.


Со општинските образовни политики кои се креирани преку заеднички активности на училиштата и општината како нивен основач, се развиваат и унапредуваат процесите за квалитет во образованието на сите нивоа.


Обезбедувањето на оптимално тековно одржување, превозот на учениците, загревањето на објектите и други форми на дејствување кои општина Струмица ги препознава во меѓусебната соработка со воспитно-образовните институции, секако придонесуваат до подобрени услови за работа и постигнување подобри резултати во работењето.


Општина Струмица, како основач на основните училишта ги следи постигнувањата на учениците преку нивниот успех добиен преку училишното оценување во секојдневната наставничка пракса, што како елементи се застапени во полугодишните и годишните извештаи на училиштата.


За таа цел е спроведено истражување, за да се добие сознание за постигнатиот успех на учениците и да се изврши споредба на ниво на сите училишта на територијата на општина Струмица со состојба од крајот на првото полугодие од учебната 2014/2015 година.


Во истражувањето се опфатени 2.197 ученици од шесто до деветто одделение во деветте основни училишта во општина Струмица.


Една од целите на истражувањето е и да се информираат училишните одбори, советите на родители и стручните органи и тела од основните училишта од општина Струмица, да се согледа важноста на следењето, проверувањето и оценувањето на учениците во основните училишта и добиените показатели да се користат како повратни информации за отворени трибини, дебати и советувања во врска со оценувањето и постигањата на учениците.


Од анализата на податоците може да се види дека на ниво на сите основни училишта во општина Струмица, средниот успех на учениците по одредени наставни предмети изгледа вака:

.

.

ПОВЕЌЕ ВЕСТИ

Домот за стари лица „Отворено срце“ има потреба од медицински сестри и негувателки

Домот за стари лица „Отворено срце“ има потреба од медицинск…

Фев 24, 2021 Веб Билборд

Поради зголемен обем на работа, Домот за стари лица „Отворено срце“ од Струмица има потреба од медицински сестри и негувателки. Пријавување од понедел...

Исчезнато е 15-годишно девојче од Градашорци, мајката се сомнева дека е кај момчето во Штип, бара помош од полицијата

Исчезнато е 15-годишно девојче од Градашорци, мајката се сом…

Фев 22, 2021 ФЛЕШ ВЕСТИ

Синоќа околу 21:00 часот во СВР Струмица, Ј.А.(37) од село Градашорци, општина Василево, пријавила дека од домот се оддалечила нејзината 15-годишна ќе...

Дефект на главниот цевовод, без вода се жителите на Босилово, Радово, Робово, Еднокуќево, Секирник, Бориево и Турново

Дефект на главниот цевовод, без вода се жителите на Босилово…

Фев 22, 2021 ФЛЕШ ВЕСТИ

Од ЈПКД „Огражден“ од Босилово информираат дека поради дефект на главниот цевовод, денеска и утре (понеделник и вторник, 22 и 23 февруари), ќе има пре...

Вчера во акциска контрола Струмичката полиција санкционирала 109 возачи за брзо возење

Вчера во акциска контрола Струмичката полиција санкционирала…

Фев 22, 2021 ФЛЕШ ВЕСТИ

Струмичката полиција информира дека во текот на вчерашниот ден, односно во периодот од 11:00 до 17:00 часот, на подрачјето што го покрива СВР Стумица ...

Планинарите тргнаа кон вечното почивалиште на претседателот Борис Трајковски

Планинарите тргнаа кон вечното почивалиште на претседателот …

Фев 21, 2021 Вести

Планинари на Планинарскиот клуб „Ентузијаст“ од Струмица, придружени од планинари од Валандово, утрово од пред споменикот „Македонија“ во Градскиот па...

Евроамбасадорот Дејвид Гир ги посети манастирите во Водоча и Вељуса

Евроамбасадорот Дејвид Гир ги посети манастирите во Водоча и…

Фев 21, 2021 Вести

По завршувањето на церемонијата околу отворањето на „Европската куќа“ на Делегацијата на Европската Унија во Струмица, евроамбасадорот Дејвид Гир и пр...

Европската Унија денеска во Струмица отвори Европска куќа за младите

Европската Унија денеска во Струмица отвори Европска куќа за…

Фев 20, 2021 Вести

Делегацијата на Европската Унија во Македонија, денеска напладне во Струмица ја стави на користење на младите од струмичкиот регион третата Европска к...

Во Струмица се собираат потписи за поништување на Законот за Попис

Во Струмица се собираат потписи за поништување на Законот за…

Фев 20, 2021 Вести

Од денеска напладне на просторот кај маркетот „Тинекс“ во Струмица, Општинскиот комитет на ВМРО-ДПМНЕ постави пункт за собирање на потписи од граѓанит...