Отворено писмо на професорите од СОУ „Димитар Влахов“ Струмица

Четврток, 22 Јануари 2015

Целта на нашето денешно обраќање до јавноста е да ги информираме граѓаните, родителите и учениците за ВИСТИНСКИТЕ причини за штрајкот

Професорите од Средното општинско училиште „Димитар Влахов“ во Струмица, денеска до нашата редакција доставија отворено писмо, до родителите, учениците, но и до останатите просветни работни, по повод актуелниот штрајк на СОНК.


Почитувани граѓани, родители, колеги наставници и медиуми


Целта на нашето денешно обраќање до јавноста е да ги информираме граѓаните, родителите и учениците за ВИСТИНСКИТЕ причини за штрајкот и нашите барања за кои тврдиме дека се повеќе од реални и издржани.


Почитувани родители, имајќи го предвид фактот дека и ние сме родители и дека сме и лично засегнати за нашите деца, Вам посебно сакаме да Ви се обратиме, бидејќи сме свесни дека медиумите, делумно или сосема извртено Ви ја претставуваат сликата за штрајкот на просветните работници. Очигледно е дека медиумите, сојузници на оние кои по секоја цена сакаат да го маргинализираат штрајкот на СОНК и да го претстават како неоснован и штетен за воспитно-образовниот процес, ја замајуваат јавноста дека, едно од основните барања на наставниците е барањето за повисоки плати. Сакаме да Ви предочиме дека основната, суштинска цел на штрајкот е подобрување на воспитно-образовниот процес на Вашите и наши деца за нивна подобра иднина. Правото на штрајк е легитимно право и право загарантирано со закон и устав на РМ, штрајкот на просветните работници е повеќе од основан по неколку точки.


Имено, првата, основна и суштинска точка на нашите барања е директно поврзана со вреднувањето и казнувањето на наставниците според резултатите од екстерното тестирање, најпогрешниот експеримент на Министерството за образование и наука, експеримент чии директни последици ги трпат учениците и наставниците.


Почитувани родители, знаеме дека сте повеќе од свесни на какви проблеми наидуваат вашите деца кога е во прашање екстерното тестирање. Дали мислите дека знаењето на вашите деца треба да се оценува на начин кој од нив бара меморирање на факти и нивно репродуцирање, без при тоа да се води сметка за направената штета. Како ќе создаваме генеарции со квалитетни знаења кои подоцна истите ќе ги искористат за развој на општеството во кое живеат? Или можеби целта на ваквиот начин на оценување е да креираме младина која во иднина ќе има можност да бира од понуденото, без да има прилика таа да го наметне своето размислување и да се бори истото да се реализира. Формата во која се изведува таквиот начин на тестирање е ретроградна и целосно промашена. Еден наставник кој целата своја енергија ја троши за да им го пренесе своето знаење на учениците, да биде казнет со 3000 ден, дванаесет месеци, бидејќи реално го оценил ученикот, а истиот на екстерното добил поинаква оценка, е понижување на личност која во секоја нормална, цивилизирана и демократска земја е стожерот, кој на свои плеќи го носи најголемиот товар – знаењето. Историјата памти позитивни примери кога и најголемите и се поклонувале на личноста на наставникот. За жал во нашето општество наставникот е донесен во состојба да се прашува, кога ќе биде заменет со „резервен колега“, (термин кој не постои во ниту една демократска земја), дали ќе биде казнет, бидејќи се трошел раздавајќи го своето знаење, да зависи од добрата волја на ученикот кој е способен да препишува, да води два дневника, сосема идентични без никава придобивка од таквата административна стега и кога ќе го крене својот глас против неправдата да биде покажуван со прст, плукан, навредуван и понижен.


Почитувани колеги наставници, дајте да се издигнеме над нашите суети и партиски определби, надраснете ја вашата покорност и послушност, да не дозволиме никој да гази по достоинството на нашата фела. Да се избориме, достоинствено да застанеме во одбрана на нашата чест која е згазена и одвај преживува.


Наставник кој може слободно да работи, без притисоци, закани по неговото работно место, парични казни, понижување на неговата личност како интелектуалец е креативен наставник, кој ќе создаде ученици потковани со квалитетно знаење, способни да одговорат на предизвиците на современото време. Тоа е наша возвишена цел и обврска.

 

Вработени во СОУ,,Димитар Влахов” Струмица
Синдикална организација на СОНК при СОУ ,,Димитар Влахов”

 

Струмица, 22.01.2015 година.

.

.

ПОВЕЌЕ ВЕСТИ

Девојките на „Наковски Волеј“ шампионатот го стартуваа со победа

Девојките на „Наковски Волеј“ шампионатот го стартуваа со по…

Окт 21, 2019 Вести

Девојките на ОК „Наковски Волеј“ стартуваа со победа и тоа на гости во Скопје, вечерва славеа со 3:1 над девојките на ОК „Јанта Волеј“, по сетови: 25:...

„Комуналец“ поставува штедливи светилки на Кванташки пазар

„Комуналец“ поставува штедливи светилки на Кванташки пазар

Окт 21, 2019 Вести

ЈПКД „Комуналец” започна со замена на осветлувањето во Кванташки пазар во Струмица, се поставува ново осветлување со штедливи лед светилки. Како што ...

Ученици од Струмица на маратон „Неврокоп тича“ во Бугарија, се вратија со освоено прво, второ и трето место

Ученици од Струмица на маратон „Неврокоп тича“ во Бугарија, …

Окт 21, 2019 Вести

Викендот во градот Гоце Делчев, Бугарија, се одржа традиционалниот маратон во трчање „Неврокоп тича“ на кој учествуваа повеќе од 150 ученици од основн...

Отворен ден за граѓаните во Основниот суд во Струмица

Отворен ден за граѓаните во Основниот суд во Струмица

Окт 21, 2019 Вести

По повод Европскиот ден на граѓанската правда – 25-ти октомври, кој ден се одбележува во сите држави во Европа, па и во Македонија, во петок од 10:00 ...

Вељуса и Седларци во вторник шест часа без електрична енергија

Вељуса и Седларци во вторник шест часа без електрична енерги…

Окт 20, 2019 Вести

Од ЕВН Македонија - КЕЦ Струмица информираат дека поради реализација на инвестициони зафати за подобрување на квалитетот во снабдувањето со електрична...

„Беласица“ ја совлада екипата на „Тиквеш“ во Кавадарци

„Беласица“ ја совлада екипата на „Тиквеш“ во Кавадарци

Окт 20, 2019 Вести

ФК „Беласица“ со 2:1 ја совлада екипата на „Тиквеш“ во Кавадарци во денешниот натпревар во рамките на Втората македонска фудбалска лига – Исток и е на...

ФОТО: Отворање на нова Оптика „PRISMA“ во Струмица

ФОТО: Отворање на нова Оптика „PRISMA“ во Струмица

Окт 20, 2019 Магазин

Струмица доби нова современа оптика, која се наоѓа во зградата спроти слаткарницата „Канела“ во близина на главната болница. Оптика „ПРИЗМА“ – опреме...

Младите од струмичкото ВМРО-ДПМНЕ потсетуваат на ветените, а нереализирани проекти на градоначалникот

Младите од струмичкото ВМРО-ДПМНЕ потсетуваат на ветените, а…

Окт 19, 2019 Вести

Унијата на млади сили од ОК на ВМРО-ДПМНЕ во Струмица на денешната прес конференција потсетија на ветените проекти на градоначалникот на Струмица, Кос...