Испечатете ја страната

Зонско паркирање: Една година успешна приказна

Четврток, 05 Ноември 2015

Оправданоста, придобивките и идните планови, ги презентираше Верица Узунова, директор на ЈП „Паркиралишта Струмица“

Скромно, но гордо на постигнатите резултати, денеска, јавното претпријатие „Паркиралишта Струмица“ ги презентираше оправданоста, придобивките и идните планови, а по повод една година од реализацијата на Зонското паркирање во општина Струмица.


На презентацијата во хотелот „Глигоров“ присуствуваа градоначалникот Зоран Заев, претседателот Јосиф Христов и членови на Советот на општина Струмица, претставници на општинската администрација и јавните претпријатија, бизнис секторот и граѓани.


Оправданоста, придобивките и идните планови, ги презентираше Верица Узунова, директор на ЈП „Паркиралишта Струмица“.

 


„Иако по многу нешта како град отскокнуваме од сите останати градови во Република Македонија, секогаш први во создавањето на добрата и вредностите, изминатиов период покажавме дека како граѓани на Струмица нема лесни работи за кои тежината е достоинствена. Отстапивме од секојдневните навики, видените рутини, реалниот комфор и покажавме дека самодисциплината може да ја покачиме на ниво кое заслужува почит и пофалба. Општествено дозволениот егоизам го преточивме во реална грижа, поистоветувајки се со потребите на соседите, занаетчиите, таксистите, луѓето со посебни потреби, пешаците.... генерално, со потребите на сите чинители во сообраќајот“ - рече Узунова.


Градоначалникот Зоран Заев во изјавата за медиумите потенцираше дека тој, лично, е задоволен од реализацијата на овој проект затоа што „Паркиралишта Струмица“ иако младо претпријатие реши голем проблем во општина Струмица.

 


„Јас сум среќен како градоначалник, заради тоа што едно крупно прашање во градот Струмица е решено и тоа на задоволство на сите граѓани. Драго ми е што ова јавно претпријатие кое што е младо и сопственост на сите нас, граѓаните на општина Струмица и тоа стопроцентна сопственост, живее од самостојни приходи, без било какви приходи, има две значајни дејности, покрај паркинзите тоа е одржувањето на уличното осветлување кое покрај неговата одржливост предизвикува и огромни заштеди на буџетот на општина Струмица. Во делот на јавното осветлување, општина Струмица годишно штеди помеѓу два и четири милиони денари од самата одлука да ги предадеме услугите за одржување на јавното осветлување на јавното претпријатие, но секако заштедата е една работа на буџетот, а втората или подеднаквата дејност, паркиралишта или зонското паркирање, навистина предизвикува одржливост и која што овозможува дури можеби и скромен процент, но сепак многу значаен да овозможува донација за детските градинки согласно одлука донесена на Совет, а на предлог на јавното претпријатие. Ова го кажувам за да знаат граѓаните дека навистина се гордеам од причини со ова јавно претпријатие и знам дека тоа што е создадено е за бенефит и трајно добро на сите граѓани на општина Струмица“ - рече градоначалникот Заев.


Имајќи ја секогаш во прв план грижата за корисниците на паркинг услугите, јавното претпријатие „Паркиралишта Струмица“ издвои 12 корисници на зонското паркирање кои најмногу паркирале изминатиов период и ги прогласи за лојални корисници.


Бидејќи станува збор за корисници кои во просек паркирале по околу 200 пати претпријатието одлучи да ги субвенционира со 10 % од износот потрошен за паркирање изминатата година и да им додели ваучери за паркирање за наредниот период.


ФОТОГАЛЕРИЈА

.

.

ПОВЕЌЕ ВЕСТИ

Националниот ансамбл „Танец“ во Струмица одржа спектакуларен концерт на отворено

Националниот ансамбл „Танец“ во Струмица одржа спектакуларен…

Јул 24, 2021 Вести

Националниот ансамбл за народни игри и песни „Танец“ – подвижниот музеј на Македонија, репрезентот на македонското фолклорно богатство, орото, песната...

ИЗВЕСТУВАЊЕ од Општина Струмица до жителите на населбата Софилар

ИЗВЕСТУВАЊЕ од Општина Струмица до жителите на населбата Соф…

Јул 23, 2021 ФЛЕШ ВЕСТИ

Општина Струмица апелира до граѓаните од населбата Софилар да одговорат на повикот од Управата за имотно правни работи – Министерство за финансии, за ...

Теренската вакцинација утре ќе се реализира во Габрово и Банско

Теренската вакцинација утре ќе се реализира во Габрово и Бан…

Јул 22, 2021 ФЛЕШ ВЕСТИ

По денешната теренска вакцинација во Муртино, утре (петок, 23 јули), тимот на ЈЗУ „Здравствен дом“ Струмица ќе биде во селата Габрово и Банско. Жител...

Јавен повик за електронска распределба на социјалните станови во Струмица во понеделник во Дом на АРМ

Јавен повик за електронска распределба на социјалните станов…

Јул 22, 2021 Најава

Се известуваат сите заинтересирани граѓани кои конкурирале на Огласот за  распределување на 37 социјални станови во општина Струмица, во станбена згра...

Утре прекин на електричната енергија во Индустриска зона „Север“, „Климент Охридски“, „Ленинова“, Софилар

Утре прекин на електричната енергија во Индустриска зона „Се…

Јул 22, 2021 Вести

Од ЕВН Македонија – КЕЦ Струмица информираат дека утре (петок, 23 јули), од 14:00 до 14:30 часот ќе има прекин на електричната енергија во Струмица: И...

Мажи од Струмица биле измамени на видео комуникација преку Фејсбук

Мажи од Струмица биле измамени на видео комуникација преку Ф…

Јул 21, 2021 Вести

Мажи од Струмица се уценувани со експлицитни видеа и фотографии.  Лажни профили на Фејсбук, претставувајќи се како млади девојки на возраст од 25 до ...

До денеска 87 граѓани поднеле барање за субвенционирање на нов велосипед, планираните средства се уште не се потрошени

До денеска 87 граѓани поднеле барање за субвенционирање на н…

Јул 21, 2021 Вести

По објавувањето на Јавниот повик за субвенционирање на граѓаните на Општина Струмица за купување велосипеди во 2021 година, до денеска се поднесени вк...

Жителите на Дабиље и Сачево утре ќе можат да се вакцинират против Ковид-19, медицински тим ќе биде во нивното село

Жителите на Дабиље и Сачево утре ќе можат да се вакцинират п…

Јул 20, 2021 ФЛЕШ ВЕСТИ

Тимот на ЈЗУ „Здравствен дом“ Струмица утре (среда, 21 јули), ќе ја реализира теренската вакцинација во селата Дабиље и Сачево. Жителите на Дабиље ут...