Во Струмица се одржа обука за работа со деца со посебни потреби

Понеделник, 28 Септември 2015

Сојузот на дефектолози и општина Струмица организираа дводневна обука за работа со деца со посебни потреби

Во организација на Сојузот на дефектолози на Република Македонија и општина Струмица во општинското основно училиште „Сандо Масев“ се одржа дводневна обука на тема „Практични пристапи кон децата со аутизам и АДХ“.


На обуката учествуваа 35 дефектолози, логопеди, психолози, педагози и родители, а предаваа акредитирани предавачи од Република Србија, специјализирани за својата методолошка област.


Според Спасе Додевски, претседател на Сојузот на дефектолози, оваа обука има големо значење затоа што ќе овозможи стручните кадри и родителите да бидат обучени за адекватен методолошки пристап во секојдневното соочување и пракса со овие ученици.


„Сојузот на дефектолози останува на своите принципи според кои стручните кадри кои што работат со деца со посебни потреби да ги едуцира во однос на техниките и методите кои што се слабост во нашето општество и во однос на проблемите кои што во секојдневното работење ги имаат дефектолозите и логопедите, и затоа ја организираше и оваа обука. Сојузот на дефектолози оваа обука ја организира со општина Струмица која целосно финансиски го поддржа овој проект преку основните училишта. Ова е доста квалитетна обука од која учесниците ќе излезат со големо искуство кое ќе им помогне во секојдневната работа. Ние продолжуваме и понатаму да опстанеме на принципот да општина Струмица биде најинклузивната општина и да биде најсензитивна општина за оваа област“ - рече Додевски.


Предавачите на обуката ја поздравија поддршката која што градоначалникот Зоран Заев и општина Струмица ја даваат за учениците со посебни потреби, овозможувајќи практична примена на новите методолошки пристапи во образовниот процес.

.

.

ПОВЕЌЕ ВЕСТИ

Националниот ансамбл „Танец“ во Струмица одржа спектакуларен концерт на отворено

Националниот ансамбл „Танец“ во Струмица одржа спектакуларен…

Јул 24, 2021 Вести

Националниот ансамбл за народни игри и песни „Танец“ – подвижниот музеј на Македонија, репрезентот на македонското фолклорно богатство, орото, песната...

ИЗВЕСТУВАЊЕ од Општина Струмица до жителите на населбата Софилар

ИЗВЕСТУВАЊЕ од Општина Струмица до жителите на населбата Соф…

Јул 23, 2021 ФЛЕШ ВЕСТИ

Општина Струмица апелира до граѓаните од населбата Софилар да одговорат на повикот од Управата за имотно правни работи – Министерство за финансии, за ...

Теренската вакцинација утре ќе се реализира во Габрово и Банско

Теренската вакцинација утре ќе се реализира во Габрово и Бан…

Јул 22, 2021 ФЛЕШ ВЕСТИ

По денешната теренска вакцинација во Муртино, утре (петок, 23 јули), тимот на ЈЗУ „Здравствен дом“ Струмица ќе биде во селата Габрово и Банско. Жител...

Јавен повик за електронска распределба на социјалните станови во Струмица во понеделник во Дом на АРМ

Јавен повик за електронска распределба на социјалните станов…

Јул 22, 2021 Најава

Се известуваат сите заинтересирани граѓани кои конкурирале на Огласот за  распределување на 37 социјални станови во општина Струмица, во станбена згра...

Утре прекин на електричната енергија во Индустриска зона „Север“, „Климент Охридски“, „Ленинова“, Софилар

Утре прекин на електричната енергија во Индустриска зона „Се…

Јул 22, 2021 Вести

Од ЕВН Македонија – КЕЦ Струмица информираат дека утре (петок, 23 јули), од 14:00 до 14:30 часот ќе има прекин на електричната енергија во Струмица: И...

Мажи од Струмица биле измамени на видео комуникација преку Фејсбук

Мажи од Струмица биле измамени на видео комуникација преку Ф…

Јул 21, 2021 Вести

Мажи од Струмица се уценувани со експлицитни видеа и фотографии.  Лажни профили на Фејсбук, претставувајќи се како млади девојки на возраст од 25 до ...

До денеска 87 граѓани поднеле барање за субвенционирање на нов велосипед, планираните средства се уште не се потрошени

До денеска 87 граѓани поднеле барање за субвенционирање на н…

Јул 21, 2021 Вести

По објавувањето на Јавниот повик за субвенционирање на граѓаните на Општина Струмица за купување велосипеди во 2021 година, до денеска се поднесени вк...

Жителите на Дабиље и Сачево утре ќе можат да се вакцинират против Ковид-19, медицински тим ќе биде во нивното село

Жителите на Дабиље и Сачево утре ќе можат да се вакцинират п…

Јул 20, 2021 ФЛЕШ ВЕСТИ

Тимот на ЈЗУ „Здравствен дом“ Струмица утре (среда, 21 јули), ќе ја реализира теренската вакцинација во селата Дабиље и Сачево. Жителите на Дабиље ут...