Испечатете ја страната

Општина Струмица комплетно ја завршила проценката на штетите од поплавите

Среда, 23 Септември 2015

Ѓоргиев: Општина Струмица комплетно ги заврши своите законски обврски околу проценката на штетите од поплавите

Ацо Ѓоргиев, претседател на Комисијата за утврдување и проценка на штети настанати од природни непогоди и други несреќи при Советот на општина Струмца, денеска, одржа прес конференција на која потенцираше дека општина Струмица комплетно и навремено ги заврши своите законски обврски околу проценката на штетите од поплавите кои што ја зафатија општината на почетокот на оваа година. Истовремено, апелираше до надлежните државни институции да бидат обесштетени и граѓаните кои претрпеа штети во домаќинствата, а исто така да се исплатат и парите за штетите кај инфраструктурните објекти и за земјоделските површини кои не беа посадени.


Интегрален текст од прес конференцијата:


„Сакаме да ја информираме јавноста, а посебно оние граѓани чии имоти настрадаа во поплавите што се случија во почетокот на оваа година, дека Комисијата за утврдување и процена на штети настанати од природни непогоди и други несреќи при Советот на општина Струмица навремено ги изврши сите задачи кои произлегуваат од нејзината надлежност.


Имено, најпрвин постапувајки според Законот за заштита и спасување како и Единствената методологија за процена на штети, Комисијата изготви два извештаја за процена на штети од поплавите, кои беа усвоени од Советот на општина Струмица на 23 март, односно на 7 мај, а истите беа доставени и одобрени од Второстепената комисија за процена на штети при Владата на Република Македонија.


Потенцираме, Комисијата има надлежност да постапува исклучиво според Законот за заштита и спасување како и Единствената методологија за процена на штети. Дополнително, на Комисијата и беше наложено да изврши повторна обработка на податоците и тоа овој пат според Законот за земјоделство и рурален развој, а во соработка со Подрачната единица на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство во Струмица.


Иако дел од активностите излегуваат надвор од нејзината надлежност, сепак Комисијата за процена на штети ги спроведе се со цел граѓаните чии имоти беа поплавени да бидат побрзо и поточно обесштетени.


Имаме сознанија дека во средината на септември на поголемиот број од граѓаните кои имаа поднесено барање за процена на штета од поплавата од 23 јануари, им било исплатено обештетувањето, но само за штетите на земјоделските површини кои беа посадени.


Според наши сознанија проценките за обештетување се вршени во Бирото за судско вештачење во Скопје, а исплатени преку Агенцијата за финансиска подршка на земјоделието, додека од општина Струмица беа земени само основните податоци – вид на засадена култура, засадена површина и процент на оштетеност.


Што се однесува до проценката и исплатата на штетите на домаќинствата, покуќнината, помошните простории и инфраструктурните објекти како и штетите на земјоделските површини кои не беа посадени, истите не се земени во предвид, и од тие причини апелираме до надлежните државни институции и тие да бидат обесштетени.


Исто така, сакаме да ги информираме граѓаните дека Комисијата за процена на штети од природни непогоди и други несреќи при Советот на општина Струмица, ги спроведе сите активности за обработка на податоците од втората поплава, односно поплавата од внатрешни води која се случи на територијата на општина Струмица во периодот март – април 2015 година.


Сите потребни документи за обесштетување на граѓаните од штетите од оваа поплава се веќе испратени до надлежните институции во Скопје на понатамошна обработка и се надеваме дека во најскоро време ќе се изврши исплатата на средствата“ - изјави Ѓоргиев.

Галерија

.

.

ПОВЕЌЕ ВЕСТИ

Двајцата кандидати за градоначалник на општина Василево се обврзаа дека кампањата ќе ја водат во духот на демократијата

Двајцата кандидати за градоначалник на општина Василево се о…

Сеп 24, 2021 Избори 2021

И кандидатите за градоначалник на општина Василево, Славе Андонов од ВМРО-ДПМНЕ и Марјан Јанев од СДСМ го потпишаа Кодексот за фер и демократски избор...

Зоран Зимбаков и Ристо Манчев - кандидати за градоначалник на општина Босилово го потпишаа Кондексот за фер и демократски избори

Зоран Зимбаков и Ристо Манчев - кандидати за градоначалник н…

Сеп 24, 2021 Избори 2021

Зоран Зимбаков од СДСМ и Ристо Манчев од ВМРО-ДПМНЕ, кандидати за градоначалник на општина Босилово се обврзаа дека за време на предизборната кампања...

Кандидатите за градоначалник на општина Ново Село потпишаа Кодекс за фер и демократски избори

Кандидатите за градоначалник на општина Ново Село потпишаа К…

Сеп 24, 2021 Избори 2021

Двајцата кандидати за градоначалник на општина Ново Село, Ѓорги Божинов од ВМРО-ДПМНЕ и Звонко Ангелов од СДСМ, денеска го потпишаа Кодексот за фер и ...

Пописот завршува на 30 септември, од утре граѓаните кои не се попишани сами ќе можат да го направат тоа во општината

Пописот завршува на 30 септември, од утре граѓаните кои не с…

Сеп 24, 2021 Вести

Заклучно до денеска до 12:00 часот попишани се вкупно 1.395.000 граѓани, над 435 илјади домаќинства и над 600 илјади станови, а се самопопишани 195.47...

Кандидатите за градоначалник на Струмица се изгушкаа и се обврзаа дека ќе водат фер кампања

Кандидатите за градоначалник на Струмица се изгушкаа и се об…

Сеп 24, 2021 Избори 2021

Канидатите за градоначалник на општина Струмица, Костадин Костадинов од СДСМ, Жан Дрвошанов од ВМРО-ДПМНЕ и Васе Витанов од ИНТЕГРА, денеска во салата...

„Цитроен“ удрил во жена која се движела со велосипед

„Цитроен“ удрил во жена која се движела со велосипед

Сеп 24, 2021 Вести

СВР Струмица информира дека вчера околу 08:45 часот во Струмица после кружниот тек на булеварот „Ленинова“ со улицата „Цветан Димов“, пред Амфитеатаро...

„Vertex BPO“ ВРАБОТУВА искусни ДИСПЕЧЕРИ на камиони кои оперираат на американски пазар

„Vertex BPO“ ВРАБОТУВА искусни ДИСПЕЧЕРИ на камиони кои опер…

Сеп 24, 2021 Веб Билборд

Компанијата „Vertex BPO“ Струмица ВРАБОТУВА искусни ДИСПЕЧЕРИ на камиони кои оперираат на американски пазар. Нашиот тим секојдневно расте! Придружете...

Универзитетот Американ Колеџ во Скопје потпиша Меморандум за соработка со струмичкиот бренд „ЖИКОЛ“

Универзитетот Американ Колеџ во Скопје потпиша Меморандум за…

Сеп 23, 2021 Вести

Директорот на струмичката компанија „ЖИКОЛ“, Никола Пандев и проф. д-р Марјан Бојаџиев, Провост на Универзитет Американ Колеџ Скопје, потпишаа Меморан...