Општина Струмица комплетно ја завршила проценката на штетите од поплавите

Среда, 23 Септември 2015

Ѓоргиев: Општина Струмица комплетно ги заврши своите законски обврски околу проценката на штетите од поплавите

Ацо Ѓоргиев, претседател на Комисијата за утврдување и проценка на штети настанати од природни непогоди и други несреќи при Советот на општина Струмца, денеска, одржа прес конференција на која потенцираше дека општина Струмица комплетно и навремено ги заврши своите законски обврски околу проценката на штетите од поплавите кои што ја зафатија општината на почетокот на оваа година. Истовремено, апелираше до надлежните државни институции да бидат обесштетени и граѓаните кои претрпеа штети во домаќинствата, а исто така да се исплатат и парите за штетите кај инфраструктурните објекти и за земјоделските површини кои не беа посадени.


Интегрален текст од прес конференцијата:


„Сакаме да ја информираме јавноста, а посебно оние граѓани чии имоти настрадаа во поплавите што се случија во почетокот на оваа година, дека Комисијата за утврдување и процена на штети настанати од природни непогоди и други несреќи при Советот на општина Струмица навремено ги изврши сите задачи кои произлегуваат од нејзината надлежност.


Имено, најпрвин постапувајки според Законот за заштита и спасување како и Единствената методологија за процена на штети, Комисијата изготви два извештаја за процена на штети од поплавите, кои беа усвоени од Советот на општина Струмица на 23 март, односно на 7 мај, а истите беа доставени и одобрени од Второстепената комисија за процена на штети при Владата на Република Македонија.


Потенцираме, Комисијата има надлежност да постапува исклучиво според Законот за заштита и спасување како и Единствената методологија за процена на штети. Дополнително, на Комисијата и беше наложено да изврши повторна обработка на податоците и тоа овој пат според Законот за земјоделство и рурален развој, а во соработка со Подрачната единица на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство во Струмица.


Иако дел од активностите излегуваат надвор од нејзината надлежност, сепак Комисијата за процена на штети ги спроведе се со цел граѓаните чии имоти беа поплавени да бидат побрзо и поточно обесштетени.


Имаме сознанија дека во средината на септември на поголемиот број од граѓаните кои имаа поднесено барање за процена на штета од поплавата од 23 јануари, им било исплатено обештетувањето, но само за штетите на земјоделските површини кои беа посадени.


Според наши сознанија проценките за обештетување се вршени во Бирото за судско вештачење во Скопје, а исплатени преку Агенцијата за финансиска подршка на земјоделието, додека од општина Струмица беа земени само основните податоци – вид на засадена култура, засадена површина и процент на оштетеност.


Што се однесува до проценката и исплатата на штетите на домаќинствата, покуќнината, помошните простории и инфраструктурните објекти како и штетите на земјоделските површини кои не беа посадени, истите не се земени во предвид, и од тие причини апелираме до надлежните државни институции и тие да бидат обесштетени.


Исто така, сакаме да ги информираме граѓаните дека Комисијата за процена на штети од природни непогоди и други несреќи при Советот на општина Струмица, ги спроведе сите активности за обработка на податоците од втората поплава, односно поплавата од внатрешни води која се случи на територијата на општина Струмица во периодот март – април 2015 година.


Сите потребни документи за обесштетување на граѓаните од штетите од оваа поплава се веќе испратени до надлежните институции во Скопје на понатамошна обработка и се надеваме дека во најскоро време ќе се изврши исплатата на средствата“ - изјави Ѓоргиев.

.

.

ПОВЕЌЕ ВЕСТИ

ДИК со едукативниот караван ги посети Струмица, Штип, Кавадарци, Куманово и Скопје - Ти си на ред! Излези, гласај!

ДИК со едукативниот караван ги посети Струмица, Штип, Кавада…

Окт 15, 2021 Вести

Оваа недела во рамките на едукативната и информативна кампања „Ти си на ред! Излези, гласај!“, караванот на Државна изборна комисија ги посети градови...

Даскаловски: Во недела на 17 октомври не се двоумете, гласајте за бројот 12, гласајте за најдобрите

Даскаловски: Во недела на 17 октомври не се двоумете, гласај…

Окт 15, 2021 Избори 2021

Носителот на листата за членови на Советот на општина Струмица на СДСМ и Коалицијата „Најдоброто за мојата општина“, Марјан Даскаловски на последниот ...

ВМРО-ДПМНЕ обвинува за насилна кампања, поткуп, притисоци, закани од страна на СДСМ и кандидатот Костадинов

ВМРО-ДПМНЕ обвинува за насилна кампања, поткуп, притисоци, з…

Окт 15, 2021 Вести

Од Општинскиот комитет на ВМРО-ДПМНЕ во Струмица со реакција до медиумите. Според нивното соопштение, сакат да ја информираат струмичката јавност за „...

Денеска најмногу дожд во Струмица - 18 л/м²

Денеска најмногу дожд во Струмица - 18 л/м²

Окт 14, 2021 Вести

УХМР информира дека во текот на денешниот ден, односно од 08:00 до 17:00 часот во Струмица наврнало најмногу дожд - 18 л/м². Од југоисточниот регион в...

Во пресрет на Меѓународниот ден на лицата со оштетен вид во Струмица е поставена Тактилна изложба на слики

Во пресрет на Меѓународниот ден на лицата со оштетен вид во …

Окт 14, 2021 Вести

Во рамките на Манифестацијата „Струмица – град на културата 2021“, денеска во НУ Завод и Музеј во Струмица е поставена Тактилна изложба на слики за ли...

Кандидатот за градоначалник на Струмица, Костадин Костадинов најави изградба на велосипедска патека

Кандидатот за градоначалник на Струмица, Костадин Костадинов…

Окт 14, 2021 Избори 2021

Кандидатот за градоначалник на општина Струмица од Коалицијата „Најдоброто за мојата општина“ предводена од СДСМ, Костадин Костадинов во денешното сво...

Прекин на електричната енергија во реонот покрај Просенички пат, во Старо и Ново Добрејци и дел во Василево

Прекин на електричната енергија во реонот покрај Просенички …

Окт 14, 2021 Вести

Од ЕВН Македонија – КЕЦ Струмица информираат дека утре (петок, 15 октомври) од 11:30 до 13:30 часот без електрична енергија ќе бидат: „Роко 2000“, „На...

Костадинов ги презентираше проектите од областа на културата во Струмица

Костадинов ги презентираше проектите од областа на културата…

Окт 13, 2021 Избори 2021

Кандидатот за градоначалник на општина Струмица од СДСМ и Коалицијата, Костадин Костадинов, денеска ги презентираше постигнувањата во културата и наја...