Се одржа тркалезна маса за заштита од дискриминација на локално ниво

28 Февруари 2017

Во салата на Советот на општина Струмица, денеска се одржа тркалезна маса за заштита од дискриминација на локално ниво и промоција на кампањата „Ако е вообичаено не значи дека е праведно. Три пати мери, еднаш сечи, но никогаш не дискриминирај“.

Според Нела Масалковска, координатор на проектот од општина Струмица, тркалезната маса се одржа во заедничка организација со ХЕРА и Коалицијата сексуални и здравствени права на маргинализирани заедници, а со цел да се промовира видео спотот од кампањата против дискриминација и формирањето на локалното координативно тело за заштита од дискриминација.

„Проектот за унапредување на заштитата од дискриминација на локално ниво започна во февруари 2016 година со склучениот меморандум за соработка помеѓу општина Струмица и ХЕРА. Во овој проект, покрај Комисијата за еднакви можности на општина Струмица и координаторката, застапени се и претставници од релевантни институции, Народниот правобранител, министерството за правда и невладиниот сектор. Општина Струмица не поддржува било каков вид на дискриминација и секако презема одредени и конкретни активности за да обезбеди еднаквост на сите граѓани во општина Струмица“ - рече Масалковска.

ФОТОГАЛЕРИЈА